Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

«Ο Έρωτας στα χρόνια της χολέρας» -Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Με φόντο το νησί της Καραϊβικής ο βραβευμένος με νόμπελ συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αφηγείται την ιστορία ενός έρωτα που διήρκησε 51 χρόνια προκειμένου να γίνει πράξη.

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 20ου αιώνα,τέλη 19ου αιώνα με τη χολέρα να μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Κολομβίας.
Ο νεαρός τότε Φλορεντίνο Αρίσα ,υπάλληλος μια τηλεγραφικής εταιρίας γνωρίζει και ερωτεύεται τη Φεμίνα Δάσα, κόρη εμπόρου.
Η άρνηση του πατέρα της κοπέλας, και η απομάκρυνσή της από το πατρικό της σπίτι έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή των σχέσεων μεταξύ των δύο νεαρών.
Οι δύο νέοι θα ακολουθήσουν δυο εκ διαμέτρου διαφορετικές ζωές.
Πιστός στην αγάπη του για τη Φεμίνα Δάσα ,ο Φλορεντίνο Αρίσα βοηθάει ανθρώπους να εκφράσουν την αγάπη τους, γράφοντας ερωτικά γράμματα. Τα χρόνια στην πόλη που μαστίζεται από την χολέρα, περνούν μοναχικά και ο ίδιος καταφεύγει σε εφήμερες ερωτικές σχέσεις προκειμένου να απαλλαγεί και να ξεχάσει το αντικείμενο του πόθου του που πλέον έχει πάρει τη διάσταση της εμμονής.
Η Φεμίνα Δάσα, σε πιο ώριμη ηλικία, υποκύπτει στην γοητεία ενός έμπειρου γιατρού-γνωστού της οικογενείας-. Ο χρόνος κυλάει, η Φεμίνα Δάσα αποκτά οικογένεια και συμβιβάζεται πλέον στην ιδέα ενός ευτυχισμένου γάμου και μιας γυναίκας που σέβεται την οικογένειά της.
Η μοίρα-μέσα από ένα κοινό ταξίδι με πλοίο- και ο θάνατος του άντρα της Φεμίνα Δάσα θα ξαναφέρουν κοντά το ηλικιωμένο πλέον ζευγάρι μετά από τόσα χρόνια προσμονής και αμοιβαίας αλλά άκαρπης αγάπης.
Σημασία αγάπης 
Το μυθιστόρημα, προβάλλει την αγάπη ως την υπέρτατη αξία που παρά το πέρασμα του χρόνου παραμένει αναλείωτη.
Το ερωτικό πάθος δεν σταματά να υπάρχει αλλά ακόμη περισσότερο γίνεται εμμονή. Μια εμμονή που είναι ικανή να νικήσει τα πάντα ακόμη και τις πιο σοβαρές αρρώστιες, όπως η χολέρα. Η αγάπη και το πάθος κατά κάποιον τρόπο ΄΄θωρακίζουν΄ το ζευγάρι. Το πείσμα του να επιδιώκεις κάτι και να το θέλεις… ίσως τελικά οδηγεί στην κατάκτηση αυτού, ακόμα και αν ο χρόνος που έχει περάσει είναι αρκετός.
Πέρα από την αγάπη το μυθιστόρημα είναι διάσπαρτο από στοιχεία για την κοινωνία της εποχής. Η φρίκη των εμφυλίων πολέμων, τα ήθη-έθιμα και οι προκαταλήψεις μιας κοινωνίας που ποτέ δεν αλλάζει, η άνοδος κ η πτώση στην εξουσία, η φτώχεια κ ο πλούτος, η ακμή κ η παρακμή μιας πόλης και ενός πολιτισμού γενικότέρα, διαπλέκονται μέσα στα όρια της αγάπης.
51 χρόνια, 9 μήνες, 4 ημέρες με τις νύχτες τους ,δεν κατάφεραν να χωρίσουν την αγάπη ενός ζευγαριού αλλά έδρασαν καταλυτικά στο να μείνει άσβεστη και να γίνει ακόμα πιο δυνατή..
Εσύ, πόσο θα περίμενες τον έρωτα της ζωής σου; 



 


1 σχόλιο:

  1. Η Φερμίνα δεν περίμενε και τόσο...
    Παρόλ' αυτά στο τέλος και επιτέλους εκπληρώθηκε ο έρωτας και η αγάπη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Ενός κακού...media έπονται..."