Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Eλληνισμός και Χόλυγουντ


« Δεν είχα το ταλέντο του Παντελή Βούλγαρη και του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά είχα το πάθος και την αγάπη για τη μουσική και τον κινηματογράφο».

Επαναλαμβάνοντας αυτή τη φράση, ο Τζιμ Γιαννόπουλος, ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους της παγκόσμιας κινηματογραφίας , ξεκίνησε την ομιλία του, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το έναυσμα στους φοιτητές ,που παραβρέθηκαν στην Ταινιοθήκη του κινηματογράφου Λαϊς, να κυνηγήσουν το όνειρό τους.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Γιάννη Ζουμπουλάκη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fox Filmed Entertainment, έκανε λόγο για το πώς ο ίδιος θέλησε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.

Μολονότι σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομική , ο Κινηματογράφος κέντρισε το ενδιαφέρον του και αποφάσισε να σπουδάσει το αντικείμενο αυτό στο Central Square του Cambridge. Εκεί πήρε μαθήματα κινηματογράφου και άρχισε να κινηματογραφεί τις πρώτες του ταινίες. « Υπάρχουν στιγμές στην ζωή κάποιου που είναι ευκαιρίες» τόνισε ο ίδιος και πράγματι έτσι με ένα ξαφνικό τηλεφώνημα από μια δισκογραφική εταιρία κατάφερε να μπει στην Columbia Pictures. Βρέθηκε να είναι στην αρχή της βιομηχανίας του video. Μπλέχτηκε στην παραγωγή και στην συνχρηματοδότηση ταινιών, το ένα οδήγησε στο άλλο και τελικά μετά από 25 χρόνια έφτασε εδώ που είναι σήμερα.

Ποιο όμως ήταν εκείνο το στοιχείο που συνέβαλε στην επιτυχία αυτή; Mα φυσικά οι αποφάσεις που ο ίδιος πήρε σχετικά με τη σωστή επιλογή των ταινιών. Τα κριτήρια δηλαδή που τον βοήθησαν ώστε η κάθε επιλαχούσα ταινία να γίνει αποδεκτή από το κοινό. Η αποφασιστικότητα του δημιουργού, η πίστη σε αυτό που κάνει , η κατανόηση αυτής της διαδικασίας δημιουργίας καθώς και το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε ταινία αποτελούν τα συστατικά στοιχεία επιτυχίας μιας ταινίας κατά τον ελληνοαμερικανό παραγωγό.

Στη συνέχεια ο κύριος Γιαννόπουλος έκανε λόγο για τα ΄΄Υψηλά Τείχη΄΄ που έχει θέσει η Αμερική και καθιστούν δύσκολη την επιτυχία κάποιων ελληνικών-και όχι μόνο- ταινιών στο εξωτερικό. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στην έλλειψη βιομηχανίας κινηματογράφου στην Ελλάδα, γεγονός λυπηρό, αλλά και στη ανάγκη επιχορήγησης ταινιών τόσο από το κράτος όσο και από ιδιωτικούς φορείς με σκοπό να σπάσουν αυτά ΄΄τα τείχη ΄΄και να μπορέσουν οι ταινίες να αποκτήσουν διεθνή υπόσταση.

΄΄Το μέτρο τις επιτυχίας κάθε ταινίας είναι το κοινό΄΄, δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του

ο γνωστός παραγωγός καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πως το κοινό είναι εκείνο που ΄΄κρατάει΄΄ μια ταινία και της αποφέρει έσοδα.

Συνομιλητές της στρογγυλής τραπέζης υπήρξαν επίσης η Ελευθερία Αστρινάκη (Filmmaker και Υπότροφος του Fulbright), η Βάλερυ Κοντάκου (παραγωγός και σκηνοθέτης) και η Τoby Lee (Απόφοιτος του πανεπιστημίου Harvard και υπότροφος του Fulbright).

Παρέστησαν ακόμη ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Αμερικάνικής Πρεσβείας, Τom Miller, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Great Ideas και η Γενική Γραμματέας της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού η οποία ευχαρίστησε τον κύριο Γιαννόπουλο και το Ίδρυμα Fulbright γιατί επέλεξαν την Ταινιοθήκη του Κινηματογράφου Λαϊς προκειμένου να δώσουν την εκδήλωση.

Η εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν σημαντικοί άνθρωποι του κινηματογράφου μεταξύ άλλων, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Περικλής Κούσογλου και ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Ενός κακού...media έπονται..."