Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ο χρόνος είναι στο πλευρό των νέων

Εφτά νέοι καλλιτέχνες με street art καταβολές μάς δείχνουν πως καταλαβαίνουν την έννοια του χρόνου

Ο χρόνος είναι στο πλευρό των νέων
Eργο του Dreyk the Pirate που συμμετέχει επίσης στην έκθεση Βρέμια.

H γκαλερί Stigma Lab θέλοντας να μας μυήσει σε ένα ταξίδι ανάμεσα στο παρόν, το παρελθόν και το απώτερο μέλλον φιλοξενεί το μήνα Μάρτιο την έκθεση время (Βρέμια = Χρόνος), στην οποία οι καλλιτέχνες Dreyk the Pirate, Mora, Insane, Nar, Sae, Korzof & Illu μας μεταφέρουν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι στο χρόνο των ιδεών.
Οι 7 καλλιτέχνες διακοσμούν το κεντρικό σημείο του χώρου με μια μεγάλη εγκατάσταση φτιαγμένη από άδειες φιάλες σπρέι. Τι σημαίνει όμως για  κάποιους από τους καλλιτέχνες ο χρόνος και πως αυτός αντικατοπτρίζεται μέσα από τα έργα τους;

ILLU
Το έργο μου
«Είναι μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής καθώς και μια τοιχογραφία που απεικονίζουν καταστάσεις και πρόσωπα από έναν φανταστικό κόσμο. Όλα τα έργα είναι στιγμιότυπα μίας περιήγησης σε έναν ξένο κόσμο με τους δικούς του κανόνες. Εντυπώσεις περίεργων ανθρώπων και περιστάσεων  από την καθημερινότητα μου συνδυάζονται με αλλόκοτα σενάρια και φανταστικούς χαρακτήρες για να διηγηθούν μια περίεργη ιστορία».
Ο χρόνος
«Το παρόν και το παρελθόν εντάσσονται με την έννοια της μνήμης. Ο κάθε πίνακας είναι κομμάτι μιας ιστορίας που συνέβη στο παρελθόν, όταν όμως εικονογραφηθεί εκτός από την ανάμνηση της ιστορίας βοηθάει και στην αναβίωση της. Το μέλλον νομίζω ότι είναι πιο άμεσο, στις περισσότερες εικόνες υπάρχει μια ξαφνική αλλαγή, σαν να πρόκειται να συμβεί κάτι απότομο».
Τα θέματά μου
«Οι περισσότεροι πίνακες διαπραγματεύονται θέματα του παρελθόντος, αξίες και θαύματα μιας άλλης εποχής. Οι σκοτεινοί κόσμοι που ζωγραφίζω θυμίζουν  τον μεσαίωνα , μια εποχή γεμάτη ξεχασμένους μύθους, μαγεία, δεισιδαιμονία και κυρίως φόβο , τον ίδιο φόβο που υπάρχει διάχυτος και στο δικό μας παρόν».
 
Παρόν, παρελθόν ή μέλλον;
«Πιστεύω ότι ζω στο παρελθόν, είμαι αρκετά νοσταλγικός άνθρωπος. Το παρόν στην εποχή μας παραείναι γρήγορο, η εμπειρία γίνεται ανάμνηση με πολύ γρήγορους ρυθμούς».


MORA
Το έργο μου
«Αποτελείται από 2 σειρές στις οποίες βασικό ρόλο έχουν τα πρόσωπα και πιο συγκεκριμένα οι κούκλες. Ορισμένες από τις κούκλες, της μιας σειράς είναι πιο θλιμμένες και μελαγχολικές . Τα υπόλοιπα έργα είναι επεξεργασμένα  πρόσωπα με pixels από τα οποία τα μόνα χαρακτηριστικά που είναι εμφανή και ξεχωρίζουν είναι τα μάτια τα οποία μένουν αναλλοίωτα. Το υπόλοιπο κομμάτι του προσώπου μοιάζει πιο θαμπό καθώς αποτελείται από pixels».
Παρόν, παρελθόν και μέλλον 
«Αυτό που ουσιαστικά μας μεταφέρει από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον  είναι η επέμβαση της τεχνολογίας πάνω στα έργα. Κάποιες κούκλες είναι πιο παλιές και μοιάζουν πιο παλιομοδίτικες κατά κάποιον τρόπο. Επεξεργάζοντάς τις ηλεκτρονικά, με τα pixels δημιουργείται μια εντελώς νέα μορφή αρκετά πιο πρόσφατη και digital».
Ο χρόνος
«Μέσα από την έννοια του χρόνου θέλουμε να δείξουμε ,πώς εμείς χρησιμοποιούμε το χρόνο και πόσο χρόνο μας πήραν τα έργα μας για να τελειοποιηθούν. Για κάθε πίνακα που δημιούργησα, πιο συγκεκριμένα αυτός με τα pixels χρειάστηκε δουλειά τριών εβδομάδων. Κάποια άλλα γλυπτά τα οποία  είναι όλα φτιαγμένα στο χέρι με χάντρες και παιχνίδια μου πήραν περίπου 6 μήνες το καθένα προκειμένου να τελειώσουν».

INSANE
Το έργο μου«Το κύριο έργο μου είναι λαδομπογιά σε καμβά, ονομάζεται 'Hurt' (πληγωμένη), και απεικονίζει μια νεαρή κοπέλα. Το πρόσωπο της κοπέλας το οποίο αποστρέφεται τον θεατή, έχει ως στόχο να δηλώσει την αδυναμία και την απαισιοδοξία από την οποία διακατέχεται η ίδια σχετικά με το μέλλον. Τα χέρια της τα οποία βρίσκονται σε μια αμυντική στάση υποδηλώνουν μια περίοδο ανασυγκρότησης, κατά την οποία η νεαρή κοπέλα προσπαθεί λειτουργώντας θεραπευτικά προς τον εαυτό της, να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Τέλος, το λουλούδι στα μαλλιά της, το οποίο προστέθηκε για να προσδώσω ένα οπτιμιστικό στοιχείο, μας προϊδεάζει για την επερχόμενη άνοδο».    
Παρόν , παρελθόν και μέλλον 
«Ο πίνακας αφηγείται από την αρχή τους ως το τέλος του μια συλλογιστική πορεία σχετικά με τα εμπόδια που συναντάμε και πώς τελικά καταφέρνουμε να τα υπερπηδήσουμε. Το παρελθόν το οποίο ενυπάρχει γίνεται φανερό μέσα από τα χέρια και το κεφάλι της κοπέλας, τα οποία συμβολίζουν μια περίοδο ύφεσης και ανασυγκρότησης.
Το παρόν και το μέλλον διαφαίνονται από το λουλούδι το οποίο προμηνύει μια περίοδο ευημερίας μέσα από αλλεπάλληλες δυσκολίες».
Ο χρόνος
«Ο χρόνος μας ανήκει, είναι περιορισμένος και αξιοποιήσιμος. Προσπαθώ να δρω με βάση το παρόν και όχι το μέλλον ή το παρελθόν, γιατί ίσως στο μέλλον ο χρόνος μου μπορεί πλέον να μην επαρκεί για την υλοποίηση των σχεδίων μου. Δεν πρέπει να αναλωνόμαστε στο παρελθόν, αλλά ορμώμενοι από αυτό και χρησιμοποιώντας το ως σημείο αναφοράς να επιδιώκουμε όλο και περισσότερη μάθηση και εξέλιξη». 




Stigma Lab, Ανδρέα Mεταξά 4, Εξάρχεια
Ωράριο Λειτουργίας:  Καθημερινά 12.00-21.00 εκτός Κυριακής.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό τον μήνα Μάρτιο
Τηλ: 6972087530, 6948485845

Είσοδος ελεύθερη

Ρεπορτάζ: Μισεμικέ Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Ενός κακού...media έπονται..."