Με συμβολικό αντίτιμο, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα μπορούν πλέον να έχουν το δικό τους βιολογικό μποστάνι χάρη στην πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καινοτομεί, παραχωρώντας εκτάσεις του αγροκτήματός του με στόχο την καλλιέργεια χειμερινών και θερινών κηπευτικών. Οι παραχωρούμενες αυτές εκτάσεις θα ενοικιάζονται (κατόπιν κλήρωσης) σε όποιον πολίτη της Θεσσαλονίκης το επιθυμεί και δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Η συνολική έκταση του αγροκτήματος αγγίζει τα 100 στρέμματα και θα χωριστεί σε ίσα τεμάχια των 100 τ.μ. έναντι 120 ευρώ ανά έτος, ποσό το οποίο θα χρησιμοποιείται για να καλύπτονται οι ανάγκες του αγροκτήματος.
«Η συνολική έκταση των 100 στρεμμάτων βρίσκεται έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Θέρμης, στο αγρόκτημα του Α.Π.Θ.
Η επιλογή των συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων για κάθε καλλιεργητή (100 τ.μ.) έγινε μετά από εκτεταμένη μελέτη, καθώς είδαμε πως τα λιγότερα τετραγωνικά μέτρα, - 30 ή 50 τ.μ. για παράδειγμα- περιορίζουν το αγρόκτημα.
Τα 100 τ.μ. μοιάζει να είναι το πιο κατάλληλο μέγεθος έκτασης καθώς θα πρέπει να καλλιεργείται ένα κομμάτι του την ίδια περίοδο που το υπόλοιπο θα “ξεκουράζεται”, θα βρίσκεται δηλαδή σε αγρανάπαυση», αναφέρει ο Γιάννης Τσουγκράκης, Δασολόγος του Γραφείου Περιβάλλοντος.
Ο καλλιεργητής θα είναι υποχρεωμένος (με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού) να κρατήσει για τουλάχιστον 1 χρόνο το αγροτεμάχιο. Με την ολοκλήρωση των 12 μηνών έχει το δικαίωμα ανανέωσης της καλλιέργειας για ακόμη 2 χρόνια.
Με το πέρας των 3 ετών, τα αγροτεμάχια θα αλλάξουν χέρια υποχρεωτικά. Ωστόσο, εκείνοι που τα καλλιεργούσαν μέχρι εκείνο το διάστημα θα έχουν προτεραιότητα ως προς την ανταλλαγή με κάποιο άλλο. Αυτό γίνεται κυρίως για λόγους αποφυγής τυχών αδικιών: Το μοίρασμα γίνεται τυχαία, κανείς δεν διαλέγει το τεμάχιο που ενδεχομένως θα τον βόλευε περισσότερο γι' αυτό και γίνεται η ανταλλαγή.
Αν κάποιοι καλλιεργητές αποφασίσουν να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα, τότε οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα ξαναμπούν σε κλήρωση.
Οι καλλιεργητές θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν για προσωπική τους χρήση τα λαχανικά της αρεσκείας τους, με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του γεωπόνου βιοκαλλιεργητή, αλλά και φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ οι καλλιέργειες θα γίνονται αποκλειστικά με αρχές της βιολογικής γεωργίας, φιλικές προς το περιβάλλον.
Δεν θα επιτρέπεται η κατασκευή μόνιμων ατομικών περιφράξεων και λοιπών κατασκευών, καθώς και η καλλιέργεια δέντρων, θάμνων ή άλλων πολυετών φυτών, καθώς και η παραγωγή βαμβακιού, ούτε η πώληση των προϊόντων τα οποία χρησιμεύουν αποκλειστικά και μόνο για οικογενειακή χρήση.
Η συμμετοχή τόσο των φοιτητών που θέλουν να βοηθήσουν όσο και των πολιτών είναι ήδη αρκετά μεγάλη και έτσι θα υπάρξει κλήρωση για το που θα δοθούν τελικά οι εκτάσεις.
«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση για το πρόγραμμα. Η συμμετοχή από τον κόσμο είναι πολύ μεγάλη και όλα δείχνουν πως αυτή η κίνηση που κάνουμε είναι κάτι που τους ενδιαφέρει πολύ. Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει 1.000 mails. Αναγκαστικά θα υπάρξει κλήρωση» αναφέρει ο κύριος Τσουγκράκης.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την Παρασκευή 16 Μαρτίου ηλεκτρονικά στη διεύθυνσηpicus@auth.gr, τηλεφωνικά στο 23104 73842, με φαξ στο 2310473556 και αυτοπροσώπως στο Κτίριο Διοίκησης του Αγροκτήματος τις παραπάνω μέρες και ώρες.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2310473842, από 09:00-14:00 Δεύτερα έως Παρασκευή.
Ρεπορτάζ: Μισεμικέ Γεωργία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου