Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Πάρε το Ιντερνετ στα χέρια σου


 Τέσσερις Ελληνες φοιτητές ετοιμάζουν ένα νέο κοινωνικό δίκτυο
Πάρε το Ιντερνετ στα χέρια σου

Ο Γιώργος Χατζήπαπας, ο Γιώργος Σπανός, ο Θάνος Τουρίκας και η Θεώνη-Άννα Παπαδοπούλου με πολύ μεράκι και φαντασία δημιουργούν το Graphmylife, ένα νέο κοινωνικό δίκτυο που έχει σκοπό να «ζωγραφίσει» τις ζωές μας.
Αν και ακόμη η επίσημη ιστοσελίδα δεν βρίσκεται στον αέρα οι τέσσερις φοιτητές φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής στα ΤΕΙ Αθήνας μιλούν μαζί μας και μας συστήνουν το νέο αυτό social network.
Πώς προέκυψε η ιδέα του εγχειρήματος και η ονομασία;
Εμπνευστής της ιδέας  υπήρξε ο Γιώργος Χατζήπαπας ο οποίος με αφορμή κάποιες προβολές ντοκιμαντέρ καθηγητών στους πίνακες του πανεπιστημίου, που σκοπό είχαν να  δείξουν το γράφημα της ζωής τους, αποφάσισε να προβεί σε κάτι παρόμοιο.
Με βάση αυτό λοιπόν σκέφτηκε να δώσει την δυνατότητα μέσω ενός κοινωνικού δικτύου ώστε ο κάθε ένας που επιθυμεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο γράφημα, σε πιο σύνθετη αλλά παράλληλα και εύχρηστη μορφή. Από εκεί λοιπόν προέκυψε και η ονομασία GraphMYLife.
Τι ακριβώς είναι το Graphmylife;
Η εφαρμογή βασίζεται στα ups και downs του κάθε χρήστη με άλλα λόγια τα πάνω και τα κάτω της ζωής κάποιου.
Το Graphmylife αποτελεί ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο ο χρήστης για πρώτη φορά θα μπορεί διαδραστικά να φτιάξει το γράφημα της ζωής του, μοιραζόμενος με τους υπόλοιπους χρήστες, πάνω στο γράφημα του, κάποια σημαντικά γεγονότα για αυτόν. Τέλος οι χρήστες με κοινά βιώματα και καταστάσεις, θα μπορούν να ενώσουν τα γραφήματα του δημιουργώντας έτσι το social πλέγμα τους. Το γράφημα θα αφορά τόσο το παρόν, όσο το παρελθόν και το μέλλον.
Τι καινούργιο έχει να προσφέρει το νέο αυτό δίκτυο;
Η λειτουργία του νέου αυτού δικτύου συνδυάζει την κοινωνικότητα με τα βιώματα των χρηστών μέσω ενός γραφήματος, από το οποίο ο κάθε χρήστης θα μπορεί εύκολα να συνδέσει , μοιραστεί και δημοσιεύσει τις στιγμές της ζωής του και ακόμα περισσότερο τις προσωπικές του δημιουργίες. Η ιστοσελίδα θα είναι προσβάσιμη σε κάθε χρήστη χωρίς κόστος καθώς δεν θα μπορούσε να υπάρχει κάποια χρέωση για τη χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Πότε αναμένεται να είναι έτοιμο το site;
Αυτήν την στιγμή το project, του οποίου ο σχεδιασμός ξεκίνησε λίγο μετά το τέλος της εξεταστικής, βρίσκεται ακόμα στο κομμάτι του προγραμματισμού. Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε το πότε ακριβώς θα είναι έτοιμη η σελίδα ωστόσο ελπίζουμε και ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε μια δοκιμαστική έκδοση για περιορισμένο αριθμό χρηστών.
Υπήρξε κάποια βοήθεια και παρότρυνση από τη Σχολή σας;
Εδώ θίγουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο μας στεναχωρεί, όχι μόνο εμάς , αλλά τους περισσότερους νέους  στην Ελλάδα. Παρότρυνση είχαμε μόνο από έναν καθηγητή του τμήματος πληροφορικής του ΤΕΙ. Πέρα από αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Σχολή μάς προσέφερε τις βάσεις και συνέβαλε και στο να έρθουμε πιο κοντά σαν ομάδα.
Πιστεύετε πως θα υπάρξει ανταπόκριση από τον κόσμο;
Θεωρούμε ότι η ιδέα είναι πρωτότυπη και αυτός είναι ένας λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού.
Μέχρι στιγμής οι εντυπώσεις από το περιβάλλον μας είναι αρκετά θετικές , ενώ η ανταπόκριση του κοινού στην σελίδα μας στο facebook και στο twitter είναι απρόσμενα μεγάλη και μας εξέπληξε το γεγονός ότι μέσα σε δύο μέρες ανεβήκαμε  στην πρώτη θέση στο διαγωνισμό crazybusinessideas.gr.

Ρεπορτάζ: Μισεμικέ Γεωργία

Read more »

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ο χρόνος είναι στο πλευρό των νέων

Εφτά νέοι καλλιτέχνες με street art καταβολές μάς δείχνουν πως καταλαβαίνουν την έννοια του χρόνου

Ο χρόνος είναι στο πλευρό των νέων
Eργο του Dreyk the Pirate που συμμετέχει επίσης στην έκθεση Βρέμια.

H γκαλερί Stigma Lab θέλοντας να μας μυήσει σε ένα ταξίδι ανάμεσα στο παρόν, το παρελθόν και το απώτερο μέλλον φιλοξενεί το μήνα Μάρτιο την έκθεση время (Βρέμια = Χρόνος), στην οποία οι καλλιτέχνες Dreyk the Pirate, Mora, Insane, Nar, Sae, Korzof & Illu μας μεταφέρουν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι στο χρόνο των ιδεών.
Οι 7 καλλιτέχνες διακοσμούν το κεντρικό σημείο του χώρου με μια μεγάλη εγκατάσταση φτιαγμένη από άδειες φιάλες σπρέι. Τι σημαίνει όμως για  κάποιους από τους καλλιτέχνες ο χρόνος και πως αυτός αντικατοπτρίζεται μέσα από τα έργα τους;

ILLU
Το έργο μου
«Είναι μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής καθώς και μια τοιχογραφία που απεικονίζουν καταστάσεις και πρόσωπα από έναν φανταστικό κόσμο. Όλα τα έργα είναι στιγμιότυπα μίας περιήγησης σε έναν ξένο κόσμο με τους δικούς του κανόνες. Εντυπώσεις περίεργων ανθρώπων και περιστάσεων  από την καθημερινότητα μου συνδυάζονται με αλλόκοτα σενάρια και φανταστικούς χαρακτήρες για να διηγηθούν μια περίεργη ιστορία».
Ο χρόνος
«Το παρόν και το παρελθόν εντάσσονται με την έννοια της μνήμης. Ο κάθε πίνακας είναι κομμάτι μιας ιστορίας που συνέβη στο παρελθόν, όταν όμως εικονογραφηθεί εκτός από την ανάμνηση της ιστορίας βοηθάει και στην αναβίωση της. Το μέλλον νομίζω ότι είναι πιο άμεσο, στις περισσότερες εικόνες υπάρχει μια ξαφνική αλλαγή, σαν να πρόκειται να συμβεί κάτι απότομο».
Τα θέματά μου
«Οι περισσότεροι πίνακες διαπραγματεύονται θέματα του παρελθόντος, αξίες και θαύματα μιας άλλης εποχής. Οι σκοτεινοί κόσμοι που ζωγραφίζω θυμίζουν  τον μεσαίωνα , μια εποχή γεμάτη ξεχασμένους μύθους, μαγεία, δεισιδαιμονία και κυρίως φόβο , τον ίδιο φόβο που υπάρχει διάχυτος και στο δικό μας παρόν».
 
Παρόν, παρελθόν ή μέλλον;
«Πιστεύω ότι ζω στο παρελθόν, είμαι αρκετά νοσταλγικός άνθρωπος. Το παρόν στην εποχή μας παραείναι γρήγορο, η εμπειρία γίνεται ανάμνηση με πολύ γρήγορους ρυθμούς».


MORA
Το έργο μου
«Αποτελείται από 2 σειρές στις οποίες βασικό ρόλο έχουν τα πρόσωπα και πιο συγκεκριμένα οι κούκλες. Ορισμένες από τις κούκλες, της μιας σειράς είναι πιο θλιμμένες και μελαγχολικές . Τα υπόλοιπα έργα είναι επεξεργασμένα  πρόσωπα με pixels από τα οποία τα μόνα χαρακτηριστικά που είναι εμφανή και ξεχωρίζουν είναι τα μάτια τα οποία μένουν αναλλοίωτα. Το υπόλοιπο κομμάτι του προσώπου μοιάζει πιο θαμπό καθώς αποτελείται από pixels».
Παρόν, παρελθόν και μέλλον 
«Αυτό που ουσιαστικά μας μεταφέρει από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον  είναι η επέμβαση της τεχνολογίας πάνω στα έργα. Κάποιες κούκλες είναι πιο παλιές και μοιάζουν πιο παλιομοδίτικες κατά κάποιον τρόπο. Επεξεργάζοντάς τις ηλεκτρονικά, με τα pixels δημιουργείται μια εντελώς νέα μορφή αρκετά πιο πρόσφατη και digital».
Ο χρόνος
«Μέσα από την έννοια του χρόνου θέλουμε να δείξουμε ,πώς εμείς χρησιμοποιούμε το χρόνο και πόσο χρόνο μας πήραν τα έργα μας για να τελειοποιηθούν. Για κάθε πίνακα που δημιούργησα, πιο συγκεκριμένα αυτός με τα pixels χρειάστηκε δουλειά τριών εβδομάδων. Κάποια άλλα γλυπτά τα οποία  είναι όλα φτιαγμένα στο χέρι με χάντρες και παιχνίδια μου πήραν περίπου 6 μήνες το καθένα προκειμένου να τελειώσουν».

INSANE
Το έργο μου«Το κύριο έργο μου είναι λαδομπογιά σε καμβά, ονομάζεται 'Hurt' (πληγωμένη), και απεικονίζει μια νεαρή κοπέλα. Το πρόσωπο της κοπέλας το οποίο αποστρέφεται τον θεατή, έχει ως στόχο να δηλώσει την αδυναμία και την απαισιοδοξία από την οποία διακατέχεται η ίδια σχετικά με το μέλλον. Τα χέρια της τα οποία βρίσκονται σε μια αμυντική στάση υποδηλώνουν μια περίοδο ανασυγκρότησης, κατά την οποία η νεαρή κοπέλα προσπαθεί λειτουργώντας θεραπευτικά προς τον εαυτό της, να ανακτήσει τις δυνάμεις της. Τέλος, το λουλούδι στα μαλλιά της, το οποίο προστέθηκε για να προσδώσω ένα οπτιμιστικό στοιχείο, μας προϊδεάζει για την επερχόμενη άνοδο».    
Παρόν , παρελθόν και μέλλον 
«Ο πίνακας αφηγείται από την αρχή τους ως το τέλος του μια συλλογιστική πορεία σχετικά με τα εμπόδια που συναντάμε και πώς τελικά καταφέρνουμε να τα υπερπηδήσουμε. Το παρελθόν το οποίο ενυπάρχει γίνεται φανερό μέσα από τα χέρια και το κεφάλι της κοπέλας, τα οποία συμβολίζουν μια περίοδο ύφεσης και ανασυγκρότησης.
Το παρόν και το μέλλον διαφαίνονται από το λουλούδι το οποίο προμηνύει μια περίοδο ευημερίας μέσα από αλλεπάλληλες δυσκολίες».
Ο χρόνος
«Ο χρόνος μας ανήκει, είναι περιορισμένος και αξιοποιήσιμος. Προσπαθώ να δρω με βάση το παρόν και όχι το μέλλον ή το παρελθόν, γιατί ίσως στο μέλλον ο χρόνος μου μπορεί πλέον να μην επαρκεί για την υλοποίηση των σχεδίων μου. Δεν πρέπει να αναλωνόμαστε στο παρελθόν, αλλά ορμώμενοι από αυτό και χρησιμοποιώντας το ως σημείο αναφοράς να επιδιώκουμε όλο και περισσότερη μάθηση και εξέλιξη». 




Stigma Lab, Ανδρέα Mεταξά 4, Εξάρχεια
Ωράριο Λειτουργίας:  Καθημερινά 12.00-21.00 εκτός Κυριακής.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό τον μήνα Μάρτιο
Τηλ: 6972087530, 6948485845

Είσοδος ελεύθερη

Ρεπορτάζ: Μισεμικέ Γεωργία

Read more »

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Φαντάσου την πόλη μας αλλιώς


Μια εθελοντική ομάδα καλεί όλους εμάς να βρούμε ιδέες και να κάνουμε τα πάντα για να αλλάξει το τοπίο των πόλεων όλης της Ελλάδας
Φαντάσου την πόλη μας αλλιώς

Το Imagine the City είναι ένας συνεργατικός σχηματισμός που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου και την αναγέννηση της πόλης. Ένα δίκτυο μέσα από το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της χώρας να έρθουν σε επαφή και να συνομιλήσουν με τους μελετητές με μοναδικό στόχο τη δημιουργική ανάπλαση των πόλεων.
Τέσσερα μέλη της ομάδας συντονισμού του Imagine the City, η Μαίρη Παλμούτσου, ο Βασίλης Ντόβρος, η Κατερίνα Γρηγοροπούλου και η Μαίρη Καρατζά μιλούν μαζί μας και μας συστήνουν τη νέα αυτή πρωτοβουλία.
Πώς ακριβώς μπορεί το Imagine the City να συμβάλλει στην αλλαγή της πόλης (στην ανάδειξη του τόπου και την αστική αναγέννηση) και με ποιους τρόπους;
Το «Imagine the City» δεν εστιάζει στην υλοποίηση έργων αλλά στη διαμόρφωση και προώθηση μιας νοοτροπίας σύμφωνα με την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνονται τα δημόσια έργα ανάπλασης. Τα έργα κοινής ωφέλειας κάθε πόλης θεωρούμε ότι αξίζει να χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα και καινοτομία, να επιτρέπουν την αειφόρο ανάπτυξή τους, την αυτοδιαχείριση και τον εκσυγχρονισμό τους, να αναδεικνύουν την τοπική ταυτότητα και τον αστικό πολιτισμό, να προκαλούν την «οικεία κατοίκηση» και να εμπλουτίζουν τον αστικό βίο των πολιτών. Για να προσεγγίσουμε τέτοια αποτελέσματα,  απαραίτητη προϋπόθεση θεωρούμε τις διεπιστημονικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Οι πρωτοβουλίες «Imagine the City» προσανατολίζονται στην αποδέσμευση και αξιοποίηση της δημιουργικής δυναμικής μέσα από  τις παραπάνω διαδικασίες, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους που θέλουν λύσεις με ανθρώπους που έχουν λύσεις. Αυτό μεθοδεύουμε και υποστηρίζουμε εδώ και δύο χρόνια τόσο με τις εκθέσεις «Φαντάσου την πόλη», τη διαδικτυακή πλατφόρμα (platform.imaginethecity.gr), όσο και με τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) για την διοργάνωση IDEA|TOPOS 2012 (1οΠανελλήνιο Συνέδριο Marketing & Branding Τόπου και Εκδηλώσεις Αστικού Πολιτισμού). Αποσκοπώντας στην κινητοποίηση, την ενημέρωση αλλά και τη δικτύωση, αναζητούμε ευέλικτες πρακτικές και συνεργασίες που προωθούν την ανάπτυξη ιδεών και οραμάτων και διαμορφώνουν τις συνθήκες για την υλοποίηση «ιδανικών έργων».

Tι δράσεις έχετε αναπτύξει μέχρι στιγμής και τι προγραμματίζετε για το μέλλον;
Το 2010-2011 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ένα forum ως πιλοτική λειτουργία μιας πλατφόρμας στην οποία οι κάτοικοι τριών  πόλεων είχαν την δυνατότητα να αναρτούν υλικό, φωτογραφίες και πληροφορίες, από αναξιοποίητα ή εγκαταλελειμμένα σημεία της πόλης τους ή σημεία με σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Παράλληλα με τον διαδικτυακό πιλοτικό κόμβο επικοινωνίας, η ομάδα εντόπισε την ανάγκη οι εργασίες και οι προτάσεις ανάπλασης των μελετητών να παρουσιάζονται σε φυσικό χώρο, στις εκάστοτε πόλεις, σε εκθέσεις ανοικτές προς τους πολίτες υπό τον τίτλο «Φαντάσου την πόλη». Το Νοέμβριο του ίδιου έτους πραγματοποιήσαμε στη Χαλκίδα την πρώτη έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Χαλκίδα 2010», στην οποία παρουσιάστηκαν 22 αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες και  σχέδια για το αστικό τοπίο της πόλης, μέσα από δισδιάστατα και τρισδιάστατα φωτορεαλιστικά σχέδια, αλλά και τρισδιάστατες πλαστικές μακέτες. Το σύνολο των προτάσεων αναπτύχθηκε από νέους μελετητές, στο πλαίσιο προπτυχιακών και διπλωματικών εργασιών, διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ενώ μία σειρά από προγραμματισμένες εκδηλώσεις διαμόρφωσαν τις συνθήκες κοινωνικής συνεύρεσης και διαλόγου για το μέλλον και τις δυνατότητες της πόλης, ανάμεσα στην δημιουργική κοινότητα και την τοπική κοινότητα της πόλης, τους κατοίκους και τους εκπροσώπους του Δήμου. 
Για το 2011-2012 υπάρχουν 2 βασικοί στόχοι και ήδη προσεγγίζονται. Η ανάπτυξη της σύγχρονης πλατφόρμας (platform.imaginethecity.gr), η οποία θα επιτρέπει την ανάρτηση υλικού από τους κατοίκους όλων των ελληνικών πόλεων καθώς και την ενθάρρυνση και υποστήριξη ομάδων και πρωτοβουλιών πολιτών από διαφορετικές πόλεις της χώρας για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων. Έχουμε αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό εγχειρίδιο προκειμένου να ανταποκρινόμαστε, πρακτικά και παραγωγικά στις προσκλήσεις από ομάδες της ελληνικής περιφέρειας αλλά και της Αττικής.
Ήδη έχει γίνει η έκθεση «Φαντάσου την Πόλη – Αγ. Δημήτριο 2011»  και μεθοδεύονται στον Βόλο, το Ηράκλειο, την Σπάρτη και τον Πύργο και παράλληλα είμαστε στην τελική ευθεία για το Συνέδριο που προαναφέραμε που θα πραγματοποιηθεί 30 Μαρτίου-1 Απριλίου 2012 στον Βόλο (www.placemarketing.gr).  Πρόκειται για ένα τριήμερο επιστημονικό συνέδριο, με παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη, μέσα από τις οποίες οι κάτοικοι έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο του συνεδρίου.
Πιστεύετε ότι έχετε συμβάλει μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, ώστε να γίνει καλύτερη η πόλη;
Η αναδημιουργία της εικόνας των πόλεων, το να εξασφαλίσουμε ότι οι πόλεις μας θα γίνουν καλύτερες, είναι κάτι που μπορεί να συντελείται και να εξασφαλίζεται μόνο μέσα από τους πολίτες. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα «η πόλη είναι αυτό που είναι γιατί οι πολίτες είναι αυτό που είναι», μια πρόταση που αποτελεί πρωταρχική αξία της ομάδας μας. Μέχρι στιγμής, εθελοντές, συνεργάτες, μελετητές, καθηγητές, επισκέπτες των εκθέσεων που έρχονται σε επαφή με τις πρωτοβουλίες του «Imagine the City», αναγνωρίζουν, κινητοποιούνται και εμπνέονται από νέες ιδέες και κυρίως από τις δυνατότητες να προσεγγίσουμε λύσεις και αποτελέσματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες της κοινωνίας μέσα από την κοινωνική ισορροπία και ολοκλήρωση. Από την στιγμή που οι πρωτοβουλίες εξαπλώνονται σε άλλες πόλεις και διευρύνεται διαρκώς ο αριθμός των ατόμων που ασχολούνται ενεργητικά με αυτές, θεωρείται για εμάς σημαντική επιτυχία.
Πόσα μέλη αριθμείτε σήμερα;
Σήμερα, στον πυρήνα του «Imagine the City» βρίσκονται τα 15 μέλη της Ομάδας Συντονισμού και γύρω από αυτά συσπειρώνονται περί τους 50 υποστηρικτές, ενώ σε διάφορες πόλεις ανά τη χώρα συγκροτούνται ομάδες των 5 με 15 ατόμων που υποστηρίζονται από εμάς για να αναπτύξουν τοπικά το «Φαντάσου την πόλη».
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στο «Imagine the city»;
Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να επισημαίνει θέματα από την πόλη του, ανεβάζοντας φωτογραφίες και πληροφορίες στη διεύθυνση platform.imaginethecity.gr . Θέματα όπως δημόσια κτίρια, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι ή προσόψεις ιδιωτικών κτιρίων, οτιδήποτε με άλλα λόγια διαμορφώνει το δημόσιο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχει σε ένα δημιουργικό διάλογο, ο οποίος αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα. Κάθε μελετητής, φοιτητής ή επαγγελματίας (πολεοδόμος, αρχιτέκτονας, ή εικαστικός) έχει τη δυνατότητα να ανεβάζει στην πλατφόρμα μελέτες που έχει αναπτύξει. Έτσι, τροφοδοτεί τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς με δημιουργικές λύσεις για τον τόπο τους και προωθεί τη δουλειά του. Παράλληλα βρίσκει θέματα, τα οποία έχουν επισημάνει οι πολίτες, για μελλοντικές μελέτες.
Επίσης στην διεύθυνση info@imaginethecity.gr μπορεί κάποιος να μας γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να συμμετέχει στην ομάδα συντονισμού. Η ομάδα συντονισμού πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ανταλλάσσει απόψεις και αναζητά τρόπους δημιουργικής παρέμβασης στις διαδικασίες που διαμορφώνουν την εικόνα των σύγχρονων ελληνικών πόλεων και διαμορφώνει κάθε τόσο έκτακτες ομάδες που υποστηρίζουν συγκεκριμένες εκδηλώσεις. 
Ρεπορτάζ: Μισεμικέ Γεωργία

Read more »

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το πρόσωπο του ελληνικού κρασιού στην Αμερική

Η Σοφία Πέρπερα είναι υπεύθυνη για το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα προβολής του ελληνικού οίνου στη Βόρεια Αμερική

Το πρόσωπο του ελληνικού κρασιού στην Αμερική
H Σοφία Πέρπερα συνομιλεί με οινοπαραγωγούς.

Συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στα 100 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε η «σημαντικότερη Πρεσβευτής για το ελληνικό κρασί», μετά από δημοσκόπηση του Wine Business International. Η Ελληνίδα οινολόγος  και διευθύντρια της εταιρείας «Αll about Greek wine» Σοφία Πέρπερα, φαίνεται πως έχει βρει τον τρόπο για να κάνει το ελληνικό κρασί διάσημο στην Αμερική. Μιλήσαμε μαζί της για το πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία και μας είπε μερικά μυστικά του ελληνικού οίνου.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με το συγκεκριμένο χώρο;
Τελείωσα το Χημικό παίρνοντας την ειδικότητα της οινολόγου. Αυτό όμως δεν μου ήταν αρκετό και αποφάσισα να πάω για μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπορντώ. Εκεί παρακολούθησα ένα τμήμα οινολογίας και ένα γευσιγνωσίας και μαγεύτηκα με το κρασί.
Στη συνέχεια επέστρεψα στην Ελλάδα και άρχισα να εργάζομαι στο Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου. Η απασχόλησή μου στο Σύνδεσμο που άνοιξε ορίζοντες προς πολλές και διαφορετικές οινικές κατευθύνσεις και ταυτόχρονα μου μετέδωσε το «μικρόβιο» του να εργάζεσαι για τα κοινά.
Πότε ιδρύθηκε η εταιρία «Αll about Greek wine» και πόσος κόσμος την εμπιστεύεται σήμερα;
Η εταιρία All About Greek Wine ιδρύθηκε το 2003. Μετακόμισα στις ΗΠΑ το 2002 και άρχισα να βοηθώ στο κομμάτι των πωλήσεων και του marketing κάποιες εταιρείες εισαγωγής ελληνικών κρασιών. Σύντομα συνειδητοποίησα, με μεγάλη μου απογοήτευση, ότι ελάχιστοι γνώριζαν τι θα πει ελληνικό κρασί και δεν γινόταν καμία συλλογική ενέργεια προβολής, σε αντίθεση με όλες τις άλλες οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου. Είχα την τύχη να γνωρίσω σε βάθος το χώρο του ελληνικού κρασιού και τα τεράστια ποιοτικά άλματα των τελευταίων χρόνων. Έτσι επέστρεψα στην Ελλάδα και συναντήθηκα με τα σημαντικότερα ελληνικά οινοποιεία που εξήγαγαν στις ΗΠΑ. Τα οινοποιεία αποφάσισαν να συνεργαστούν και έτσι ξεκίνησε το All About Greek Wine. Αρχικά ως ιδιωτική πρωτοβουλία περίπου 20 που στη συνέχεια έγιναν 25 ελληνικών οινοποιείων τα οποία αποφάσισαν να ρισκάρουν και να αναλάβουν στις πλάτες τους το μέλλον του ελληνικού κρασιού. Γιατί οι 20-25 αυτοί οινοπαραγωγοί έτρεχαν ένα generic πρόγραμμα που βοήθησε και βοηθάει όλο τον κλάδο. Η καμπάνια πήγε εξαιρετικά καλά για 3 χρόνια. Όλα όμως έδειχναν ότι έπρεπε να πάμε στο επόμενο στάδιο: να προστεθούν καταχωρήσεις στα περιοδικά και περισσότερες εκθέσεις. Το κόστος αυτό ήταν πολύ μεγάλο για να το σηκώσουν μόνα τους τα οινοποιεία και μου ζήτησαν να τους βοηθήσω να υποβάλουν μια πρόταση για χρηματοδότηση από την ΕΕ πράγμα που έγινε. Η πρόταση εγκρίθηκε και ξεκινήσαμε ένα νέο πρόγραμμα που ήταν ουσιαστικά η συνέχεια του All About Greek Wine. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος ήταν ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου και δικαιούχος η ΕΔΟΑΟ. Με το τέλος των 3 χρόνων ξεκίνησαν τα προγράμματα προβολής του ελληνικού κρασιού στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου. Η συνεργασία μου με την ΕΔΟΑΟ και τον ΟΠΕ συνεχίζεται εδώ και 7 χρόνια. Σήμερα η All About Greek Wine, που αποτελεί πλέον όνομα της εταιρείας μου, έχει αναλάβει εκ μέρους της ΕΔΟΑΟ τη λειτουργία του Γραφρείου Οίνου για τη Β. Αμερική ενώ συνεργαζόμαστε επίσης με τον ΟΠΕ στη διοργάνωση των εκδηλώσεων όπως πχ Road Shows, γευστικές δοκιμές και σεμινάρια, επισκέψεις σημαντικών opinion makers στην Ελλάδα και συμμετοχή σε εκθέσεις. Συνεργαζόμαστε επίσης με τα οινοποιεία της Σαντορίνης στη διοργάνωση ένος εξαιρετικά δυναμικού και με χρήση της τελευταίας τεχνολογίας στον τομέα του marketing προγράμματος προβολής των Σαντορινιών κρασιών στις ΗΠΑ με διακριτικό τίτλο Wines from Santorini.
Ποιες ήταν οι δραστηριότητές σας στην Ελλάδα προτού επεκταθείτε στις Η.Π.Α.;
Εργάστηκα στο Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου για 4 έτη από το 1998 έως το 2001. Το 2001 άρχισα να εργάζομαι ως free lancer για περίπου ένα χρόνο και στη συνέχεια μετακόμισα στις ΗΠΑ το 2002. Κατά τη διάρκεια της απασχόλησής μου στο ΣΕΟ ασχολήθηκα με την προβολή του ελληνικού κρασιού, με την αμπελοοινική νομοθεσία και με το σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον αμπελοοινικό τομέα.
Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στις Η.Π.Α. ξεκινώντας αυτό το εγχείρημα;
Όταν ξεκινήσαμε την καμπάνια το ελληνικό κρασί βρισκόταν στην καλύτερη περίπτωση στην κατηγορία των others είτε επρόκειτο για ένα περιοδικό που θα έκανε αξιολογήσεις κρασιών από ολόκληρο τον κόσμο, είτε λίστα κρασιών σε εστιατόριο, είτε το ράφι μιας κάβας.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε είχε να κάνει με τις αρνητικές σχέσεις μεταξύ των ελλήνων εισαγωγέων ελληνικών κρασιών αλλά και τη δυσπιστία τους απέναντί μας. Ακόμα και σήμερα πολύ δύσκολα να καθίσουν οι εισαγωγείς στο ίδιο τραπέζι ενώ αντίθετα τα οινοποιεία έχουν εδώ και καιρό κατανοήσει ότι μόνο εάν συνεργαστούν θα μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά.
Για ποιο λόγο πιστεύετε πως οι ξένοι αγάπησαν το ελληνικό κρασί και σας έδωσαν αυτή τη διάκριση;
Οι ξένοι και κυρίως οι Αμερικανοί με τους οποίους ασχολούμαι κυρίως αλλά και οι Καναδοί αγάπησαν το ελληνικό κρασί για 2 κυρίως λόγους:
Γιατί προσφέρει κάτι το διαφορετικό στη σημερινή κορεσμένη παγκόσμια οινική αγορά. Με την τεχνολογία στην παραγωγή του κρασιού να έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο σήμερα που να θεωρείται δεδομένο ότι η ποιότητα ενός κρασιού θα είναι καλή, εκείνο που μετράει είναι να είσαι διαφορετικός. Να μπορείς να προσφέρεις κάτι το μοναδικό. Και αυτό ακριβώς προσφέρει το ελληνικό κρασί μέσω των ξεχωριστών γηγενών ποικιλιών σταφυλιού από τις οποίες παράγεται. Οι ποικιλίες αυτές έχουν μοναδικά αρώματα και εξαιρετική δομή και οξύτητες που όχι μόνο προκαλούν τον ενθουσιασμό αλλά αποτελούν και το καλύτερο συνοδευτικό για μεγάλη γκάμα εδεσμάτων. Είναι δηλαδή το ελληνικό κρασί όπως λένε οι ειδικοί Food Friendly.
Το άλλο δυνατό χαρτί του ελληνικού κρασιού στην Αμερικανική αγορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει εξαιρετική σχέση ποιότητας και τιμής για την μεσαία και υψηλή κατηγορία στην οποία στοχεύει. Θα σας φέρω για παράδειγμα το ξινόμαυρο το οποίο πολλοί παρομοιάζουν είτε με το Nebiolo είτε με Βουργουνδέζικα pinot noirs. Όμως οι τιμές των κρασιών της Νάουσας είναι αρκετές φορές πιο κάτω από τα αντίστοιχα της Βουργουνδίας και του Barolo γιατί απλούστατα δεν είναι γνωστά όπως εκείνα.
Πως αισθάνεστε για τη διάκριση αυτή;
Αρχικά όταν είδα τη λίστα με τα άτομα που ήταν στη λίστα νόμισα ότι κάποιος μου έκανε πλάκα. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη για τη διάκριση αυτή γιατί δείχνει ότι οι προσπάθειές μας για το ελληνικό κρασί τα τελευταία 8 χρόνια σίγουρα δεν έχουν περάσει απαρατήρητες στην Αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της λίστας των Top 100 most influential people in the US wine market, η διάκριση αυτή δίνεται σε ανθρώπους που επηρεάζουν με κάποιον τρόπο τους τομείς ενασχόλησής τους και το γεγονός ότι η λίστα περιέλαβε και μία Ελληνίδα θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Eχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί μετά από αυτή σας την ενέργεια;
Τα άρθρα για το ελληνικό κρασί στα οινικά περιοδικά και τις εφημερίδες, στις εκδόσεις γαστρονομίας αλλά και σε δημοφιλή food & wine blogs δεν σταματούν και μάλιστα με ελάχιστο budget διαφημίσεων σε σχέση με άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές.
Οι οινοχόοι έχουν αγκαλιάσει το ελληνικό κρασί. Αυτό αποδεικνύεται από την 22η δημοσκόπηση του γνωστού περιοδικού Wine & Spirits, το annual restaurant poll, που καταγράφει τις τάσεις που παρατηρούνται στην εστίαση σε ολόκληρη την Αμερική. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ελληνικό κρασί ξεπερνάει πλέον το 1,3% ενώ 3 ελληνικά brands εμφανίζονται ανάμεσα στα 50 πιο δημοφιλή. Έτσι το περιοδικό από πέρσι περιλαμβάνει ξεχωριστή κατηγορία για το ελληνικό κρασί στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Εάν μου λέγατε πριν μερικά χρόνια ότι στην αναφορά των τάσεων που παρατηρούνται στην Αμερικανική εστίαση θα υπήρχε ξεχωριστή αναφορά στο ελληνικό κρασί θα πίστευα ότι ονειρεύεστε!
Το πιο ελπιδοφόρο νέο όμως είναι ότι ελληνικά κρασιά πλέον περιλαμβάνονται στο portfolio σημαντικότατων Αμερικανικών εταιρειών εισαγωγής και διανομής όπως πχ Michael Skurnick, Frederick Wildman, Winebow, VOS Selections κλπ.  Αυτό το τελευταίο είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί το πιο αδύναμο στοιχείο των ελληνικών κρασιών ήταν η ανυπαρξία καλής και σταθερής διανομής. Και αυτό ήταν ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ κάποιο πρόβλημα ή κάποιο παράπονο σε σχέση με την ποιότητα των ελληνικών κρασιών. Το παράπονο που συχνά ακούγαμε ήταν «πολύ ωραία αυτά τα κρασιά αλλά που μπορώ να τα βρω;»
Τη στιγμή αυτή στη Νέα Υόρκη κυρίως αλλά και σε άλλες Αμερικανικές μητροπόλεις με οινική κουλτούρα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η παρουσία του ελληνικού κρασιού όχι μόνο στα εστιατόρια αλλά και στις κάβες.
Πως δουλεύουν οι ξένοι παραγωγοί και γίνονται τόσο δημοφιλή τα κρασιά τους; Τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες για να προωθήσουν το κρασί;
Οι ξένοι παραγωγοί δουλεύουν εδώ και πολλά χρόνια μαζί, έχουν σημαντική οικονομική υποστήριξη από τα κράτη τους και έρχονται τακτικά στις αγορές που τους ενδιαφέρουν. Το μυστικό για τους παραγωγούς είναι απλό: θέλει υπομονή και επιμονή και κυρίως δεν πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να πουλήσουν τα κρασιά τους εξ αποστάσεως. Δεν αρκεί να βρουν έναν εισαγωγέα. Θα πρέπει να έρχονται συχνά για να υποστηρίζουν τις πωλήσεις τους. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάνε ότι οι παραγωγοί θεωρούνται stars γιαυτό πρέπει να εμφανίζονται όσο πιο τακτικά μπορούν.
Εννοείται ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν σε σταθερή βάση ποιοτικά προϊόντα.
Το θέμα της ποιότητας όμως όπως είπα και παραπάνω το θεωρώ δεδομένο. Εάν έχουν αμφιβόλου ποιότητας κρασιά δεν πρόκειται να πάνε μακριά σε αγορές που κατακλύζονται από ποιοτικά προϊόντα. Εκείνο όμως που θα πρέπει επίσης να προσέξουν είναι η εμφάνιση των κρασιών τους. Ας προσπαθήσουν να ευχαριστήσουν τους καταναλωτές στις χώρες στις οποίες στοχεύουν ακόμα και ενάντια στις δικές τους αισθητικές επιλογές. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι πολλές φορές σε μια ετικέτα the less is better.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας, οι επόμενες κινήσεις για τη προώθηση του οίνου;
Παρότι έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν στις αγορές με τις οποίες ασχολούμαστε για να βελτιωθεί η παρουσία του ελληνικού κρασιού. Και με αυτό σκοπεύω να συνεχίσω να ασχολούμαι.
Ρεπορτάζ: Μισεμικέ Γεωργία
Read more »

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Παραχώρηση γης για ιδιωτικά μποστάνια

Με συμβολικό αντίτιμο, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα μπορούν πλέον να έχουν το δικό τους βιολογικό μποστάνι χάρη στην πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Παραχώρηση γης για ιδιωτικά μποστάνια
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καινοτομεί, παραχωρώντας εκτάσεις του αγροκτήματός του με στόχο την καλλιέργεια χειμερινών και θερινών κηπευτικών. Οι παραχωρούμενες αυτές εκτάσεις θα ενοικιάζονται (κατόπιν κλήρωσης) σε όποιον πολίτη της Θεσσαλονίκης το επιθυμεί και δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Η συνολική έκταση του αγροκτήματος αγγίζει τα 100 στρέμματα και θα χωριστεί σε ίσα τεμάχια των 100 τ.μ. έναντι 120 ευρώ ανά έτος, ποσό το οποίο θα  χρησιμοποιείται για να καλύπτονται οι ανάγκες του αγροκτήματος.
«Η συνολική έκταση των 100 στρεμμάτων βρίσκεται έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Θέρμης, στο αγρόκτημα του Α.Π.Θ.
Η επιλογή των συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων για κάθε καλλιεργητή (100 τ.μ.) έγινε μετά από εκτεταμένη μελέτη, καθώς είδαμε πως τα λιγότερα τετραγωνικά μέτρα, - 30 ή 50 τ.μ. για παράδειγμα- περιορίζουν το αγρόκτημα.
Τα 100 τ.μ. μοιάζει να είναι το πιο κατάλληλο μέγεθος έκτασης καθώς θα πρέπει να καλλιεργείται ένα κομμάτι του την ίδια περίοδο που το υπόλοιπο θα “ξεκουράζεται”, θα βρίσκεται δηλαδή σε αγρανάπαυση», αναφέρει ο Γιάννης Τσουγκράκης, Δασολόγος του Γραφείου Περιβάλλοντος.
Ο καλλιεργητής θα είναι υποχρεωμένος (με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού) να κρατήσει για τουλάχιστον 1 χρόνο το αγροτεμάχιο. Με την ολοκλήρωση των 12 μηνών έχει το δικαίωμα ανανέωσης της καλλιέργειας για ακόμη 2 χρόνια.
Με το πέρας των 3 ετών, τα αγροτεμάχια θα αλλάξουν χέρια υποχρεωτικά. Ωστόσο, εκείνοι που τα καλλιεργούσαν μέχρι εκείνο το διάστημα θα έχουν προτεραιότητα ως προς την ανταλλαγή με κάποιο άλλο. Αυτό γίνεται κυρίως για λόγους αποφυγής τυχών αδικιών: Το μοίρασμα γίνεται τυχαία, κανείς δεν διαλέγει το τεμάχιο που ενδεχομένως θα τον βόλευε περισσότερο γι' αυτό και γίνεται η ανταλλαγή.
Αν κάποιοι καλλιεργητές αποφασίσουν να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα, τότε οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα ξαναμπούν σε κλήρωση.
Οι καλλιεργητές θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν για προσωπική τους χρήση τα λαχανικά της αρεσκείας τους, με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του γεωπόνου βιοκαλλιεργητή, αλλά και φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ οι καλλιέργειες θα γίνονται αποκλειστικά με αρχές της βιολογικής γεωργίας, φιλικές προς το περιβάλλον.
Δεν θα επιτρέπεται η κατασκευή μόνιμων ατομικών περιφράξεων και λοιπών κατασκευών, καθώς και η καλλιέργεια δέντρων, θάμνων ή άλλων πολυετών φυτών, καθώς και η παραγωγή βαμβακιού, ούτε η πώληση των προϊόντων τα οποία χρησιμεύουν αποκλειστικά και μόνο για οικογενειακή χρήση.
Η συμμετοχή τόσο των φοιτητών που θέλουν να βοηθήσουν όσο και των πολιτών είναι ήδη αρκετά μεγάλη και έτσι θα υπάρξει κλήρωση για το που θα δοθούν τελικά οι εκτάσεις.
 «Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση για το πρόγραμμα. Η συμμετοχή από τον κόσμο είναι πολύ μεγάλη και όλα δείχνουν πως αυτή η κίνηση που κάνουμε είναι κάτι που τους ενδιαφέρει πολύ. Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει 1.000 mails. Αναγκαστικά θα υπάρξει κλήρωση» αναφέρει ο κύριος Τσουγκράκης.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την Παρασκευή 16 Μαρτίου ηλεκτρονικά στη διεύθυνσηpicus@auth.grτηλεφωνικά στο 23104 73842, με φαξ στο 2310473556 και αυτοπροσώπως στο Κτίριο Διοίκησης του Αγροκτήματος τις παραπάνω μέρες και ώρες.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2310473842, από 09:00-14:00 Δεύτερα έως Παρασκευή.
Ρεπορτάζ: Μισεμικέ Γεωργία
Read more »

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

H Μεγάλη Πόλη μας μέσα από την Τέχνη

Στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη αυτοί οι εικαστικοί καλλιτέχνες έχουν μερικά πράγματα να πουν για την Αθήνα



H Μεγάλη Πόλη μας μέσα από την Τέχνη
Εργο του Daniel Egneus που συμμετέχει στην έκθεση της Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Η Αθήνα εξακολουθεί να είναι η πόλη μας και για τον καθένα μας είναι διαφορετική. Μερικές φορές την αγαπάμε, τις περισσότερες λέμε ότι τη μισούμε, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι αλλάζει πολύ γρήγορα και ότι αυτή η αλλαγή επιταχύνεται από την κρίση. Οι καλλιτέχνες εκφράζουν την προσωπική τους εμπειρία από την αστική ζωή σε αυτήν την έκθεση που λέγεται «Μεγάλη Πόλη», και πραγματοποιείται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη με την υποστήριξη του Chivas. Οι εικαστικοί που συμμετέχουν δημιουργούν μορφές του αστικού χώρου όπως τις φαντάζονται ή τις βιώνουν και επιχειρούν να επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση των κατοίκων με τον χώρο γύρω τους.

Διαμαντής Αϊδίνης
Το έργο μου
"Είναι μια εγκατάσταση, μια πόλη φτιαγμένη από χαλκό, σίδερο και ξύλο. Υπάρχει ένα βίντεο το οποίο παίζει παράλληλα, από έναν προτζέκτορα στον τοίχο, και μια  τηλεόραση που είναι ενταγμένη μέσα στο έργο. Η πόλη που έχω δημιουργήσει δεν αντικατοπτρίζει κάποια συγκεκριμένη πόλη αλλά θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή πόλη.  Το έργο ονομάζεται  «citta aperta- ανοιχτή πόλη» από τη γνωστή ταινία Roma citta aperta".
Η πόλη
"Αισθάνομαι μια μεγάλη γοητεία για την πόλη. Είμαι στην πόλη, ταξιδεύω ,την εξουσιάζω και με εξουσιάζει. Απλώνω το χέρι μου και σταματάει το λεωφορείο. Με μεταφέρει από τη μια μεριά της πόλης στην άλλη, πατάω με το δάχτυλο μου ένα κουμπί και το ασανσέρ με ανεβάζει στον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Πράγματα τα οποία στη φύση δεν μπορούμε να τα  κάνουμε, μέσα όμως στη πόλη αισθανόμαστε  υπερήρωες γιατί ουσιαστικά έχουμε όλη αυτήν τη τεχνολογία. Η πόλη επεμβαίνει επάνω μας, το ίδιο και εμείς σε αυτήν ενώ στη φύση δεν μπορούμε να αγγίξουμε τίποτα".
Η Αθήνα
"Η Αθήνα είναι ιδανική πόλη και πηγή έμπνευσης για έναν καλλιτέχνη. Αισθάνομαι ένα παιδί της πόλης γιατί έχω μεγαλώσει μέσα σε αυτήν και μέχρι κάποια στιγμή της ζωής μου ζήλευα τα παιδιά του χωριού. Τη φύση την ανακάλυψα πολύ αργότερα. Για να λειτουργήσω και να δουλέψω πρέπει να μυρίσω τον υπόνομο, την βενζίνη, τον φωταγωγό, τον αέρα της πόλης, αλλιώς δεν μπορώ να λειτουργήσω. Χρειάζομαι την κακουχία της πόλης. Την  Αθήνα την υπεραγαπώ , είναι η πόλη μου, η πόλη που γεννήθηκα. Αν έχω κάποιο πρόβλημα είναι με τους ανθρώπους που κατοικούν αυτήν την πόλη, έχω την εντύπωση πως την κακοποιούν. Μια πόλη που δεν την αγαπάς σαφώς και δεν μπορείς να μείνεις. Οι άνθρωποι πρέπει να αγαπήσουν την πόλη τους".

Μυρτώ Σταμπούλου
Το έργο μου
"Παρουσιάζω 6 σχέδια από μια ευρύτερη σειρά. Πέντε από αυτά αφορούν σημαντικά μέρη του κόσμου. Οι φωτογραφίες αφορούν την πόλη και πιο συγκεκριμένα τα εμπορικά καταστήματα ανά τον κόσμο.Το δεύτερο κομμάτι αφορά το παιχνίδι Second Life που αποτελεί ουσιαστικά ρέπλικα της καθημερινότητας και δείχνει πώς κάποιος εκεί μέσα στον φανταστικό κόσμο επεκτείνεται και ζει σαν να είναι πραγματικότητα.Ουσιαστικά θέλω να δείξω πώς αυτοί οι κοινόχρηστοι και δημόσιοι χώροι μετατρέπονται σε ιδιωτικοί και ελεγχόμενοι από τον φωτισμό και τη μουσική. Πως η οικονομία και η τεχνολογία επιδρούν πάνω στον άνθρωπο. Με εξιτάρουν διάφορες υποθέσεις για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μελλοντικά".

Γιάννης Γκανάς
Το έργο μου
Ονομάζεται «Πόρτες Ανοιχτές» και ουσιαστικά αποτελείται από παλιές σιδερένιες πόρτες της Αθήνας που πλέον μπορεί κανείς να θαυμάσει στον Κεραμικό, στο Μεταξουργείο και στου Φιλλοπάπου. Οι πόρτες είναι σαν σχήματα, σαν ένα μάτι, σαν ένας παρατηρητής του δρόμου , έτσι το νιώθω εγώ. Το έργο είναι μια πάρα πολύ καθαρή αποτύπωση του μοτίβου που έχει κάθε πόρτα καθώς δεν ασχολούμαι με τη φθορά που μπορεί να υπάρχει επάνω τους. Σίγουρα η φθορά είναι κάτι που υφίσταται, αυτό όμως το οποίο με ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι ότι οι πόρτες είναι σαν να παρατηρούν συνεχώς τον δρόμο. Λειτουργούν σαν διαχωριστές καθώς διαχωρίζουν το ιδιωτικό, αυτό το οποίο συμβαίνει μέσα στο σπίτι-το πολύ προσωπικό, από αυτό το οποίο συμβαίνει έξω. Αυτή η διαφορά μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς τώρα πια  το «έξω» με το «μέσα» έχει αρχίσει να είναι δραματικό.
Η Αθήνα
"Την αγαπώ και θεωρώ πως είναι μια καλή πόλη και το λέω σε σύγκριση και με τις υπόλοιπες πόλεις στις οποίες έχω βρεθεί. Έχει τα προβλήματά της τα οποία είναι προφανή και πολύ σοβαρά και ένας σημαντικός λόγος που έχει αυτά τα προβλήματα είναι το γεγονός ότι είναι ανοιχτή. Είναι καλό να βλέπουμε τα  προβλήματα της Αθήνας και να τα καταλαβαίνουμε, να τα διαχειριζόμαστε δηλαδή χωρίς να τα αγνοούμε. Και από εκεί προέρχεται και η όλη έμπνευση. Οι κακές και οι καλές εμπειρίες μέσα στην πόλη διαμορφώνουν ένα υπόβαθρο για να σκεφτεί κανείς".

Nίκος Λαγός
Το έργο μου
"Είναι βιωματικό όπως τα περισσότερα έργα μου, έχει σαν θέμα την πόλη. Μια πόλη στην οποία μεγάλωσα, το περιβάλλον στο οποίο ζω ουσιαστικά και περιπλανιέμαι. Μέσα στον πίνακα μπορεί κανείς να παρατηρήσει αλληλένδετα στοιχεία, όπως εικόνες, μνήμες, φανταστικά πράγματα  που με μια πρώτη ανάγνωση φαίνονται ασύνδετα αλλά αν κανείς το σκεφτεί συνδέονται μεταξύ τους συνειρμικά. Προσπαθώ με κάποιο τρόπο να συνδέσω όλα αυτά τα στοιχεία και να φτιάξω ένα αρμονικό κομμάτι πάνω σε ένα πίνακα το οποίο θα έχει κάποια λογική. Ο πίνακας είναι ζωγραφισμένος και ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες σημειώσεις από κολλημένα κομμάτια χαρτί επάνω. Το έργο έχει στοιχεία ονείρων που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ουσιαστικά είναι σαν τα όνειρα που περιπλανώνται".

Η πόλη
"Είμαι επηρεασμένος από τους Αμερικάνους ζωγράφους που αρκετοί από αυτούς είχαν θέμα τις μεγαλουπόλεις. Εκεί έζησαν και επηρεάστηκαν  στον τόπο της δουλειάς τους αλλά είναι σίγουρα και μια ουτοπική πόλη, ένα φανταστικό τοπίο, ένα δημιούργημα φαντασίας".

Κώστας Χριστόπουλος
Το έργο μου
"Το πρώτο είναι ένα πανό, γραμμένο με λάδι, από το Βερολίνο το οποίο φέρει επάνω του τη φράση « Δεν υπάρχει τέλος στην Ιστορία». Το δεύτερο έργο, που είναι και αυτό λάδι σε πανί, δείχνει ένα αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο σε ασπρόμαυρο φόντο.
Ενα ακόμη έργο, το οποίο αποτελεί μια χαρακτική σειρά, είναι ένα γιαπί και ακριβώς απέναντι σημαντικά κτίρια της Αθήνας όπως το Hilton και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Τα κτίρια βρίσκονται σε αντιπαράθεση και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που έχω επιλέξει να είναι μαζί. Το γιαπί είναι ένα κτήριο, με τις σιδεριές, που ουσιαστικά δεν έχει ολοκληρωθεί και φαντάζει πολύ απλό και μικρό μπροστά στα  μεγάλα και πολυτελή κτίρια της Αθήνας".

Η Αθήνα
"Η Αθήνα δεν πιστεύω ότι είναι άσχημη πόλη. Έτσι πρέπει να είναι. Οι Αθηναίοι μισούν την πόλη στην οποία ζούνε. Όπως κάθε πόλη έτσι και η Αθήνα έχει τα προβλήματα της, δεν είναι κάτι το καινούργιο αυτό, και δεν είναι λόγος αυτός για να μισείς την πόλη σου. Η πόλη είναι ο χώρος όπου συγκεντρώνεται η πολιτική διεκδίκηση".


Γκαλερί Ζουμπουλάκη
9 Φεβρουαρίου - 10 Μαρτίου
Πλ. Κολωνακίου 20
Ώρες Λειτουργίας: Τρ. – Παρ. 11.00 -15.00 και 17.00–21.00, Σάβ. 11.00 –14.00 Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Διαμαντής Αϊδίνης, Γιάννης Γκανάς, ΚΑ-ΚΟ Project (Άρης Κατσιλάκης & Χάρης Κοντοσφύρης), Νίκος Λαγός, Μυρτώ Σταμπούλου, Κώστας Χριστόπουλος και Daniel Egneus. 
Ρεπορτάζ: Μισεμικέ  Γεωργία

Read more »

"Ενός κακού...media έπονται..."