Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟ-ΚΡΙΣΗ…

Στους χαλεπούς αυτούς καιρούς της οικονομικής κρίσης και ενώ η λέξη ποδόσφαιρο θα έπρεπε να παραπέμπει σε ένα αγώνισμα που σχετίζεται με την δόξα, την νίκη και τις αμέτρητες στιγμές χαράς που αυτό προσφέρει, μόνο αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να του αποδοθούν..

Αρχίζει το ματς …άδειασαν οι δρόμοι…η ώρα ζυγώνει..
Αρχίζει το ματς ….ή μήπως τελειώνει??
Ένα κρίσιμο ερώτημα το οποίο απασχολεί τις μέρες μας και καταδεικνύει στο έπακρο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας .
Με την οικονομική κρίση να μαστίζει μεγάλο μέρος της χώρας, έχοντας επιπτώσεις και συνέπειες σε όλους τους τομείς της ζωή -και πιο συγκεκριμένα στον αθλητικό- οι αθλητικές εταιρίες καλούνται να παίξουν ένα παιχνίδι για γερά νεύρα.
Για ακόμη μια φορά ο επαγγελματικός αθλητισμός που συνηθίζει να προσφέρει αμέτρητες χαρές και τρόπους εκτόνωσης από την καθημερινότητα, θα εξακολουθήσει όπως και παλιά να επιβιώνει με δανεικά..
Οι κύριες πηγές χρηματοδότησης του αθλητισμού(εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, εμπορικές συμφωνίες, κρατικές χορηγίες)έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν και να σχεδιάζουν περικοπές που το μόνο σίγουρο είναι πως θα βλάψουν και θα κοστίσουν σημαντικά στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο.
Η περίοδος 2010-2011 αποτελεί μια δύσκολη αγωνιστική περίοδος καθώς οι εισπράξεις των εισιτηρίων αναμένεται να πέσουν κατακόρυφα..
Η οικονομική εξαθλίωση που έχει προκαλέσει απογοήτευση, η αύξηση της ανεργίας που έχει οδηγήσει στα όρια πολλούς νέους ανθρώπους είναι λογικό και επόμενο πως θα οδηγήσει στη μείωση των φιλάθλων των ομάδων.
Και ενώ τόσα χρόνια παρατηρούταν το φαινόμενο της κατά συρροής παροχής χρημάτων από εταιρίες του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και από άλλους φορείς, κατεξοχήν αθλητικούς, όπως ο ΟΠΑΠ (βασικός χορηγός) πλέον γίνεται φανερό πως οι εταιρίες αυτές δεν είναι διαθέσιμες να χρηματοδοτήσουν στο έπακρο τους συλλόγους και τις ομάδες.
Οι υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες μόνο χειρότερα μπορούν κάνουν τις συμφωνίες με τους εμπόρους που έχουν ως σκοπό την προβολή τους μέσω της διαφήμισής(φανέλες με λογότυπους) τους από κάποια ομάδα. Ήδη ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο ΑΡΗΣ λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος των χορηγών περιήλθαν στην χορηγία του ΟΠΑΠ.
Σε ακόμη δυσμενότερη θέση θα έρθουν οι ΄΄μικρές΄΄ομάδες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας οι οποίες σίγουρα δεν αποτελούν πόλο έλξης για τις εταιρίες αυτές καθώς δεν υποστηρίζονται τηλεοπτικά από τα κανάλια.
Στην αντίπερα όχθη τώρα, όσον αφορά το παιχνίδι των Μ.Μ.Ε , ορισμένα τηλεοπτικά δικαιώματα θα παραμείνουν όπως έχουν ως το 2012. Οι ομάδες της Α΄ Εθνικής θα εξακολουθήσουν να έχουν έσοδα στα ταμεία τους, σε ύψος που θα φτάνει ακόμα και τα 45 εκατ. ευρώ.
Την τύχη της Α΄ Εθνικής δεν φαίνεται να έχουν οι ομάδες της Β΄ Εθνικής οι οποίες βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από τον ΟΠΑΠ που πληρώνει τα δικαιώματα μετάδοσης δύο αγώνων την εβδομάδα.
Ο Σκάϊ ήδη έχει ανακοινώσει πως θα σταματήσει να χορηγεί παιχνίδια πέμπτης κατηγορίας τα οποία δεν έχουν ανταπόκριση και μάλιστα επιβαρύνουν το κόστος, φτάνοντας ακόμη και 6,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Την ίδια τύχη ίσως έχουν και οι ομάδες της Ξάνθης και του Ολυμπιακού καθώς το 2011 λήγει το συμβόλαιό τους με την κρατική τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Ενός κακού...media έπονται..."