Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Συσσίτιο από το Ιντερνετ


Η οργάνωση «Μπορούμε» φροντίζει για την διάθεση περισσευούμενων τροφίμων σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο
Συσσίτιο από το Ιντερνετ
Το «Μπορούμε» είναι μια νέα εθελοντική οργάνωση που προσπαθεί εδώ και καιρό να δώσει λύση σε άτομα που έχουν ανάγκη από τρόφιμα. Μαζί με εταιρίες εστίασης και τη βοήθεια όλων μας, καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα.
Οι εθελοντές της οργάνωσης φροντίζουν να φτάνουν την ίδια κιόλας μέρα-καθώς πρόκειται για φαγητά τα οποία δεν μπορούν να διατηρηθούν πολύ καιρό- σε Ιδρύματα των Δήμων ακόμη και σε συσσίτια, τρόφιμα και φαγητά από κοντινά καταστήματα που επιθυμούν να συνεισφέρουν. Η ομάδα κανονίζει τη δικτύωση μεταξύ των Δήμων και των εταιριών που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια και έτσι τα τρόφιμα φτάνουν άμεσα στον προορισμό τους και είναι διαθέσιμα στα άτομα που τα έχουν ανάγκη.
«Μπορεί σε μια μέρα να δώσουμε 100 κιλά πιπεριές,100 κιλά αχλάδια, 30 φραντζόλες ψωμί.Οι αριθμοί για εμάς δεν είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και ούτε τους μετράμε. Καθημερινά βοηθάμε 50 ιδρύματα ενώ ο συνολικός αριθμός των Ιδρυμάτων και των συσσιτίων που δέχονται τη βοήθεια μας ανέρχεται στα 400» αναφέρει η Ξένια Παπασταύρου, δημιουργός της πρωτοβουλίας.

Σε περιόδους κρίσης η Ξένια Παπασταύρου, η Αλέξια Μοάτσου και ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης «Μπορούνε» και προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται.
Η προσπάθεια ξεκίνησε από το διαδίκτυο και σκοπός της Ξένιας ήταν να δημιουργηθεί μια νέα κίνηση με μεγάλη απήχηση και μηδαμινό κόστος που να αφορά το θέμα των τροφίμων.
Τον Μάιο του 2011 το site του « Μπορούμε» ήταν ήδη έτοιμο στο Facebook και η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε συγκινητική και μεγάλη.« Έφτιαξα ένα site, καταχώρησα το όνομα και έπειτα απευθύνθηκα σε 2, 3 καταστήματα που ήθελαν να προσφέρουν και κάπως έτσι ξεκίνησε και η προσφορά από άλλα καταστήματα».
Στη σελίδα  στο Twitter και στο Facebook  άνθρωποι αφήνουν καθημερινά μηνύματα είτε για να ζητήσουν είτε για να προσφέρουν τρόφιμα. Η μεγαλύτερη προσφορά έρχεται κυρίως από τους φούρνους , τις εταιρίες εστίασης και τα μανάβικα που δίνουν συνήθως τα περισσότερα τρόφιμα.
Ένα τυχαίο γεγονός από την ζωή της Ξένιας υπήρξε η αφορμή για να ξεκινήσει η όλη προσπάθεια. «Ένα βράδυ που είχα πάει σε μια ταβέρνα ζήτησα το ψωμί που περίσσεψε και ο σερβιτόρος προς έκπληξη μου, μου έφερε μια γεμάτη σακούλα από περισσευούμενο ψωμί το οποίο φυσικά θα πετιόταν. Καμιά φορά παρασυρόμαστε από το μέγεθος του προβλήματος και δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με κάτι. Όταν όμως βλέπεις ότι περισσεύει 30 κιλά ψωμί με το οποίο μπορείς να βοηθήσει οικογένειες στην Αθήνα δεν μπορείς να κάτσεις έτσι» αναφέρει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στο Κερατσίνι, στον Ταύρο και στο Πέραμα. Ωστόσο περιοχές όπως η Πεντέλη, τα Μελίσσια και το Μαρούσι παρά την οικονομική τους ευχέρεια  έχουν μεγάλη ανάγκη τροφίμων αφού μόλις 300 οικογένειες έχουν ζητήσει τη βοήθεια των εθελοντών.
Η χαρά και η ικανοποίηση της όλης προσπάθειας είναι μεγάλη και σίγουρα ανταμείβει τους εθελοντές. «Κλείνουμε το τηλέφωνο και ξέρουμε ότι έχει βγει κάτι καλό. Ότι δώσαμε δηλαδή 30 κιλά ψωμί που θα κατέληγαν στα σκουπίδια και έτσι βοηθήσαμε κόσμο».
Η  εθελοντική προσφορά ορισμένες φορές μπορεί να είναι σωτήρια για κάποια άτομα. «Καλησπέρα έχω φτιάξει ψαρόσουπα για 6 άτομα, ξέρω πως δεν είναι πολύ αλλά θα ήθελα να την προσφέρω» αναφέρει ένα μήνυμα. Η Μαργαρίτα θέλησε να προσφέρει χωρίς να γνωρίζει πως δίπλα της υπήρχε οικοτροφείο που είχε ανάγκη. Μετά από την επικοινωνία με το« Mπορούμε» έδωσε χαρά και ένα ζεστό πιάτο σε άτομα που είχαν ανάγκη και δεν χρειάστηκε να κάνει κάτι σπουδαίο απλά να βγει από το σπίτι της και σε ελάχιστη απόσταση.
Οι ανάγκες μπορεί να  μεγαλώνουν αλλά  οι εθελοντές αυξάνονται και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την κρίση αλλά με το θέμα της κατανάλωσης που πάντα θα υπάρχει.
Η ομάδα έχει επεκταθεί και στην Πάτρα όπου σε συνεργασία με εθελοντές της πόλης βοηθάνε κόσμο που το έχει ανάγκη.
«Έχουμε πολλά να κάνουμε συνεργαζόμαστε και με ξενοδοχεία της Αθήνας τα οποία έχουν ξεκινήσει και μας δίνουν και είδη εξοπλισμού, όπως έπιπλα και ψυγεία που δεν χρειάζονται και έχουν ανάγκη τα Ιδρύματα».
Η Λάρισα και η  Θεσσαλονίκη είναι ήδη μέσα στα επόμενα σχέδια τους και μάλιστα φαίνεται πως μια νέα ιδέα είναι στα σκαριά.
Αυτή τη φορά οι εθελοντές θα μαζεύονται σε μικρές ομάδες που θα υποστηρίζουν τα Ιδρύματα και τα συσσίτια βάσει του αντικειμένου τους και του επαγγέλματός τους. Μάγειρες θα μαγειρεύουν για τα συσσίτια των Δήμων τους ενώ ακόμα και κομμωτές έχουν δηλώσει ενδιαφέρον.
Για πληροφορίες και συνεισφορά
Ξένια Π. Παπασταύρου, τηλ. επικοινωνίας: 210 3621498 - 6973 383834
Ρεπορτάζ: Μισεμικέ Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Ενός κακού...media έπονται..."