Δημιούργησαν εφαρμογή για περιήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μαππά, Μισεμικέ Γεωργία
Οι Αλέξης Τζανετόπουλος και Φίλιππος Πρωτογερίδης, που δημιούργησαν μία πρωτοποριακή εφαρμογή για την περιήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης στο Facebook |
Οσο δύσκολη κι αν είναι η οικονομική συγκυρία στη χώρα δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία και την καινοτομία. Τον κανόνα αυτόν φαίνεται να επιβεβαιώνουν ο Αλέξης Τζανετόπουλος και ο Φίλιππος Πρωτογερίδης, οι δύο φοιτητές της ΑΣΟΕΕ που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό της Microsoft Imagine Cup 2011 - στην κατηγορία Ανάπτυξη Εφαρμογών για Υπολογιστή - και βάζουν πλώρη για νέους στόχους.
«Από πέντε ετών χρησιμοποιώ υπoλογιστή και από τα 12 Ιντερνετ», λέει γελώντας ο Αλέξης, που έχει δίπλα του τον Φίλιππο και εξηγούν το πώς εμπνεύστηκαν τη δημιουργία της εφαρμογής. Γνωρίστηκαν στην ΑΣΟΕE και έγιναν φίλοι, έπειτα από την ιδέα του Αλέξη να δημιουργήσει μια πρωτοποριακή φόρμουλα που βοηθάει ανθρώπους με προβλήματα όρασης να περιηγηθούν με ευκολία στο facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόγραμμα eclipsis
Το πρόγραμμα eclipsis είναι μια πρωτοποριακή φόρμουλα που στηρίζεται σε φωνητικές εντολές και βοηθάει τους χρήστες να περιηγηθούν στο facebook. Περίπου ένα χρόνο ετοίμαζαν οι δύο φοιτητές την εφαρμογή αυτή και, όπως λένε, είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται παγκοσμίως μία τέτοιου είδους βοηθητική πλατφόρμα για άτομα με προβλήματα όρασης.
Οι μόνες πλατφόρμες που είναι διαθέσιμες μέχρι στιγμής για άτομα με προβλήματα όρασης είναι αυτές που εγκαθιστούνται στον υπολογιστή και διαβάζουν όσα γράφει η οθόνη, οι λεγόμενοι Screan Readers. Οι συγκεκριμένες όμως διευκολύνουν κυρίως τη χρήση των βασικών προγραμμάτων του υπολογιστή, όπως το office (σε συνδυασμό πάντα με γνώση του «τυφλού» συστήματος). Δεν υπάρχουν ανάλογοι βοηθοί για το ίντερνετ και ειδικά για ιστότοπους όπως το Facebook. Μια ιστοσελίδα περιέχει πληθώρα δεδομένων και προκειμένου να φτάσει κάποιος τυφλός χρήστης στο τέλος της χρειάζεται να πατήσει αλλεπάληλα βελάκια στο πληκτρολόγιό του, έχοντας απομνημονεύσει νωρίτερα τις κινήσεις που πρέπει να κάνει. Μια διαδικασία δηλαδή που είναι αρκετά χρονοβόρα.
Η καινοτομία της νέας αυτής πλατφόρμας βρίσκεται στις φωνητικές εντολές και τις συντομεύσεις πληκτρολογίου μέσω των οποίων ο χρήστης μπορεί πλέον να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα πιο εύκολα και χωρίς να σπαταλάει χρόνο όπως γινόταν προηγουμένως. Τα δεδομένα μετατρέπονται πλέον σε ήχο και έτσι ο χρήστης δεν μπερδεύεται.
«Ο χρήστης αντί να μπαίνει στο facebook, μπαίνει σε ένα site δικό μας, εγγράφεται και αρχίζει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή» λέει ο Αλέξης. «Εχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα με μια εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική που διευκολύνει τα τυφλά άτομα. Γιατί όλα είναι θέμα αρχιτεκτονικής κάθε ιστοσελίδας» εξηγούν οι δύο φοιτητές και προσθέτουν ότι η αρχιτεκτονική σε αυτά τα site έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης. «Θα κάνουμε το ίδιο και για το wikipedia, το youtube και γενικά στα site που έχουν μεγάλη απήχηση» αναφέρουν. Ο Αλέξης τονίζει επίσης ότι η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει κάθε άτομο ακόμα και αυτά που δεν έχουν προβλήματα όρασης. Το να μην χρειάζεται κάποιος να χρησιμοποιεί πληκτρολόγιο ή ποντίκι και μόνο με τη φωνή να εκτελεί στον υπολογιστή τις εργασίες που επιθυμεί, φαίνεται πως λύνει τα χέρια σε όλους μας.
Ελληνικό όνομα
Το όνομα της εφαρμογής δεν θα μπορούσε να είναι πιο δηλωτικό. «Προσπαθήσαμε να βρούμε μία ονομασία που να έχει σχέση με την Ελλάδα. Η έκλειψη έχει να κάνει με τις δυσκολίες του τυφλού ο οποίος δεν βλέπει και κρύβεται το φως του» δηλώνει ο Φίλιππος.
Η επιτυχία του προγράμματος στηρίχτηκε στην προσωπική αφοσίωση αλλά και στις... δοκιμές των ίδιων των κατασκευαστών, οι οποίοι κάλυπταν τα μάτια τους για να «τεστάρουν» το πρόγραμμά τους.
Τα μαθήματα του Αλέξη στον φίλο και γείτονά του Βασίλη, ένα παιδί με πρόβλημα όρασης, υπήρξαν η αφορμή για να γίνει πράξη αυτή η ιδέα. Ολα ξεκίνησαν από έναν υπολογιστή. Ο 13χρονος Βασίλης λόγω του προβλήματός του ήταν αδύνατο να μπορέσει να χειριστεί τον υπολογιστή. Η αρχή έγινε με ένα απλό word, όπου μαζί με τον φίλο του Αλέξη εξοικειώθηκε στο τυφλό σύστημα και στη σύνταξη κειμένων. Με δική του θέληση αλλά ύστερα και από παρότρυνση του φοιτητή άρχισε να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο... κι έτσι ξεκίνησαν όλα.
Η σχέση του Αλέξη με τον Βασίλη, συνέβαλλε στο να σκεφτεί την εφαρμογή και να την κάνει πράξη. Ο ίδιος εξακολουθεί να βοηθάει παιδιά με προβλήματα όρασης αφού επισκέπτεται συχνά το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. «Γουστάρω αυτά τα άτομα» λέει στην... αργκώ της νεολαίας. «Πώς θα κάνεις κάτι όμως αν δεν το δοκιμάσεις εσύ ο ίδιος πρώτα;» αναφέρει, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει ανακαλύψει έναν τρόπο για να «τεστάρει» τη δουλειά του. Καλύπτει με μια μάσκα τα μάτια του -προκειμένου να μην έχει ορατότητα - και αρχίζει σιγά σιγά να δουλεύει την εφαρμογή όπως θα έκανε ένας τυφλός.
Δυσκολίες πολλές
Οι δυσκολίες που συνάντησαν ήταν πολλές και σημαντικές. Ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα χρειάζεται χρόνο και αφοσίωση. Ο Αλέξης είχε αναλάβει την ανάπτυξη και ο Φίλιππος τις δημόσιες σχέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αλέξης δεν έχει πάει ακόμα στρατό. Γνωρίζει ότι εάν αφήσει αυτή τη δουλειά και την αφοσίωση έπειτα θα τον αφήσει και αυτή. Πλέον στην ομάδα τους έρχονται να προστεθούν ακόμη δύο κοπέλες οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις με σκοπό την προώθησή της.
Προς το παρόν βρίσκονται σε αναζήτηση κάποιου επενδυτή ώστε να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά αυτή τη φόρμουλα. Εχουν ήδη επισκεφτεί τη Γαλλία σε Forum Eπενδυτών και περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να κάνουν κάτι και θα το κυνηγήσουν σίγουρα στο εξωτερικό αν τους προσφερθεί κάποια καλή ευκαιρία.
«Οι εταιρείες συνήθως δεν ενδιαφέρονται ούτε να αγοράσουν ούτε να κάνουν κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα για τυφλούς γιατί στόχος τους είναι οι παγκόσμιες αγορές και όχι τόσο μικρές ομάδες. Το αγοραστικό κοινό είναι περιορισμένο» αναφέρει ο Φίλιππος. Τα αρνητικά σχόλια περί ευρεσιτεχνίας φαίνεται να μην τους απασχολούν αλλά να τους πεισμώνουν περισσότερο. «Ενα τόσο δύσκολο εγχείρημα όχι μόνο δεν θα σας φέρει κέρδη αλλά είναι και χρονοβόρο μας έλεγαν όλοι». Εκείνοι όμως πεισμώνουν και συνεχίζουν.
Στον διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή σαν ανεξάρτητοι και όχι με το όνομα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως αναφέρουν οι Αλέξης και Φίλιππος, δεν τους βοήθησε ιδιαίτερα. «Σαν Πανεπιστήμιο ούτε μας προσέγγισε ποτέ κανείς ούτε μας βοήθησαν. Υπήρξαν κάποιοι καθηγητές που μας προσέφεραν βοήθεια ή πήγαμε και εμείς για να μας βοηθήσουν, αλλά σαν Πανεπιστήμιο στο σύνολο δεν υπήρξε βοήθεια. Η όλη δουλειά έγινε με δική μας προσπάθεια και με καθηγητές που έδειξαν ενδιαφέρον και ακόμη δείχνουν. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν υποδομές, δεν δίνονται ευκαιρίες», αναφέρει ο Φίλιππος με αρκετό παράπονο.
«Δεν τα παρατάμε»
Ακόμη και αν δεν βρουν επενδυτές δεν σκοπεύουν να τα παρατήσουν. Τα έσοδα μπορεί να μην είναι πολλά αλλά η προσπάθεια που έχουν κάνει εδώ και ένα χρόνο είναι αρκετά μεγάλη και σημαντική για να την αφήσουν στη μέση. Και οι δύο συμμετέχουν στο Student Partner της Microsoft.Κάνουν σεμινάρια για τις τεχνολογίες της Microsoft στον προγραμματισμό σε φοιτητές πληροφορικής.
Σε συνεργασία με τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΟΕΕ και άλλους φοιτητές σκοπεύουν να δημιουργήσουν στην ΑΣΟΕΕ ομάδα επιχειρηματικότητας και αργότερα να επεκταθούν και σε όλα τα πανεπιστήμια. Η ομάδα αυτή θα έχει ως στόχο να κάνει τον φοιτητή να κατανοήσει με απλό τρόπο πώς γίνονται όλα αυτά.
Πλέον ετοιμάζουν ένα νέο πρότζεκτ με το οποίο πρόκειται να δηλώσουν ξανά συμμετοχή στο Imagine Cup 2012. Αυτή τη φορά η νέα φόρμουλα είναι πιο εξελιγμένη και έχει να προσθέσει κάτι καινούργιο, τον διάλογο ανάμεσα στον υπολογιστή και στον χρήστη. Οταν γίνει πράξη αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα.
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μαππά, Μισεμικέ Γεωργία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου